allbasarabean.ro

Activitati

Votul tău contează

Pe data de 30 noiembrie 2014 vor avea loc alegerile parlamentare în Republica Moldova, alegeri care vor determina viitorul țării noastre pe următorii 4 ani. Pentru scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) va deschide aproximativ 100 de secții de vot peste hotare, inclusiv și în România. Studenții din Republica Moldova care își fac studiile în România, precum și alți cetățeni moldoveni își vor putea exercita dreptul constituțional de a vota în următoarele centre de vot: București, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Bacău, Suceava și Constanța.

allbasarabeanConform Constituției Republicii Moldova, baza puterii de stat o constituie voința poporului și această voință se exprimă prin alegeri libere. De aici rezultă că orice aspect, legat de dezvoltarea unui stat, depinde, în mod evident, de cetățeni, întrucât alegerea acestora va reflecta nu doar aspirațiile și năzuințele unui neam, ci și itinerarul pe care acesta are de gând să-l parcurgă.

Un aspect esențial în procesul desfășurării alegerilor parlamentare îl constituie încadrarea și participrea tinerilor, întrucât aceștia reprezintă viitorul și posedă viziuni contemporane asupra conjuncturilor de orice tip. Aceste alegeri vor demonstra întregii Europe modul în care s-a schimbat mentalitatea poporului nostru și spre ce tinde acesta.

Din aceste considerente, tinerii care sunt cuprinși de înflăcărata dorință de a schimba ceva în țara lor de baștină sunt chemați să se prezinte la centrele de vot pentru a alege un viitor decent Republicii Moldova, de a o introduce în tagma acelor state care au atins un nivel înalt de performanță, cu speranța ca o dată și o dată să percepem și noi acel sentiment care se numește „mândrie” pentru țară.

Conform declarațiilor domnului Iurie Reniță, ambasadorul Republicii Moldova în România, în ziua alegerilor ar fi posibilă organizarea unui transport gratuit a cetățenilor moldoveni spre orașele în care sunt centre de vot. Astfel alegătorii pot beneficia nu doar de facilitarea condițiilor de ași exercita dreptul de vot, dar și de posibilitatea de a vedea un alt oraș, de a face o excursie, de a cunoaște o altă parte a României și de a vedea o groază de locuri noi, interesante și frumoase.

Studenții și elevii cu drept de vot, care își fac studiile în Alba Iulia, Sibiu, Petroșani sau Târgu Mureș, au posibilitatea să meargă să-și exercite acest drept la cea mai apropiată secție de vot, care se află în Cluj. Dacă 30 noiembrie este un bun prilej de a vizita un oraș din România pe care până acum nu l-ați mai vizitat, alte 2 destinații ar fi Timișoara și Brașov. E de dorit să vă programați bine deplasarea, deoarece a doua zi, de ziua națională a României 1 Decembrie, este o datorie sacră să ne aflăm în capitala de suflet a României – Alba Iulia.

allbasarabeanCei din Ploiești, Craiova sau Pitești pot merge direct în capitala României, București, care este epicentrul și, în același timp, unul din pilonii trainici ai acestei țări. Dacă aveți ocazia să mergeți la vot în București, nu ezitați, ci transpuneți-vă ideea în realitate.

Cetățenii moldoveni din orașele Hunedoara, Târgu Jiu sau Arad pot merge în capitala de vest a României, Timișoara, care este situată la granița cu Ungaria, iar cei care vor alege acest centru de vot au posibilitatea de a cunoaște o altă cultură și de a vedea un amplu patrimoniu de monumente istorice.

Cei aflați în Piatra Neamț, Vaslui sau Botoșani pot merge în cea mai apropiată secție de vot, Iași, care este al doilea oraș ca mărime din România și unde activează prima universitate din țară, fondată de Alexandru Ioan Cuza, care-i poartă numele. Dacă veți merge în acest centru de vot, nu veți regreta niciodată de alegerea făcută.

Studenții care își fac studiile în Brăila, Tulcea, Buzău sau Focșani se pot deplasa să-și exercite dreptul de vot în Galați, care datorită faptului că se află pe Dunăre, face parte din cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre-Main-Rin. Alegătorii care vor merge la această secție de vot au posibilitatea de a vedea Dunărea și de a se plimba cu un transport maritim.

Dacă sunteți prin orașele Botoșani, Fălticeni, Piatra Neamț sau Rădăuți aveți posibilitatea să vă deplasați în Suceava, care se evidențiază printr-o gamă largă de obiective istorice și turistice, precum biserici și mănăstiri a diferitor culte, Muzeul Bucovinei, Case cu valoare de monument istoric, precum și Case Memoriale ale oamenilor iluștri.

Gheorghe Stoianov

Mai puteti citi si:

Un comentariu

  1. Oloinic Anastasia27 noiembrie 2014 at 09:38Reply

    Bravo pentru articol!!!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*