allbasarabean.ro

Istoria

Stema Alba Iulia

Stema municipiului Alba Iulia, se compune dintr-un scut rotunjit cu marginile triunghiulare, scut tăiat în bandă şi în bara, cu trei cartiere.

În primul cartier, de azur, se află pasărea cruciată- simbol al Ţării Româneşti, de aur, însoţită de soare în dreapta şi de lună în stânga, tot de aur.

În cartierul doi, în câmp roşu, este reprezentat capul de bour – simbol al Moldovei, de argint, însoţit în dreapta de o rază luminoasă şi în stânga de semiluna crai nou, tot de argint. Între coarnele bourului se află o stea de argint cu cinci raze.

În vârful scutului, în câmp de aur, pe o terasă neagră din şapte dealuri, se află doi lei rampanţi, afrontaţi, de culoare roşie, ţinând între labe o spadă neagră simbol al Transilvaniei.

În sef, în câmp de hermină, se regăseşte coroana de oţel a României, în culoare naturală.

Scutul este surmontat de o acvilă cruciată ieşind.

 

Semnificaţiile elementelor însumate:

Coroana din sef, plasată pe hermină, este coroana Romaniei. Ea aminteşte atât de independenţa României, obţinută în anul 1877, cât şi de înfăptuirea Marii Uniri în anul 1918.

Acvila cruciată, capul de bour şi leii rampanţi sunt simbolurile tradiţionale pentru provinciile României, a căror unitate s-a desăvârşit în anul 1918.

Acvila cruciată aflată pe coroana murală semnifică rangul de capitală a Principatelor Unite în timpul lui Mihai Viteazul şi este semnul distinctiv adoptat pentru toate localităţile, foste capitale ale romanilor, în decursul istoriei.

Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţa de judeţ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*