allbasarabean.ro

Sarbatori si obiceiuri

Şezutul la poartă

Obiceiul ca duminica şi în sărbători, după amiază, până la vecernie şi uneori şi după aceasta, cei mai în vârstă să se adune..

Clăcile

Erau organizate mai mult vara pentru cositul şi adunatul fânului sau secerat, dar şi iarna pentru torsul fuiorului şi lânii, pentru..

Şezătorile/ Torcăriile

Şezătorile începeau odată cu lăsarea postului până la Crăciun şi mai rar între Bobotează şi Prinderea postului de Paşti , în..

CULESUL STRUGURILOR – Samedru- 26 octombrie

La Sfântul Dumitru se duc prescuri şi lumini la biserică pentru morţi. Tot atunci se pune pe cap căciula, pe care o porţi până la..

Cununa grâului

Nicolae Bot în sinteza pe care o face în cea ce priveşte cununa de seceriş pornind de la scrierile lui Mircea Eliade, subliniază pe de..

Târgul de pe muntele găina

Târgul de fete de pe Muntele Găina continuă un rit străvechi al urcării pe munte atestat în tot lanţul Carpaţilor României. Pentru..

Nedeile

Sărbătorile pe înălţimi se întâlnesc în toate marile masive ale Carpaţilor româneşti şi prin vechimea lor „pot fi considerate..

Sânzienele- 24 iunie

Este foarte cunoscut obiceiul ca în ajunul sărbătorii creştine a naşterii Sf. Ioan Botezătorul, numită popular Sânzâiene, să se..

Ispasul – 1 iunie

La Săliştea (Cioara) copii dădeau buzna prin grădini după leuştean cu care se băteau (ca să nu se betejească) Leuşteanul se ducea..

PAŞTELE

Săptămâna patimilor Săptămâna dinaintea Paştilor pentru oamenii satului românesc est o săptămână de curăţire a caselor şi..