allbasarabean.ro

Presa

Republica Moldova este influențată și dominată informațional de către Federația Rusă (RAPORT OFICIAL)

Chiar dacă libertatea presei în Republica Moldova a urcat câteva trepte în rating-urile internaționale, țara noastră este totuși dominată de acțiuni și procese de rusificare a audiovizualului. Așa arată ultimul raport ”Ultima suflare a Imperiului: Încercările Rusiei de a controla mass-media în fostele republici sovietice” realizat de către Centrul pentru Asistență Media Internațională (CIMA).

Conform datelor din raport, aproximativ 70% din populația țării se informează și au mai mare încredere în sursele și canalele rusești. David Satter, autorul studiului menționează că, ”Deși limba oficială a Republicii Moldova este limba română, rusa predomină în multe sfere ale vieţii de zi cu zi și în timpul liber – de exemplu în cinematografe, cluburi de noapte și centre comerciale, ceea ce oferă televiziunilor ruse un avantaj mare”.

Raportul, publicat în 8 ianuarie 2014, a făcut să trezească interesul public. Astfel, Forumul Internațional al Jurnaliștilor Români (FIJR) a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, în care reclamă rusificarea audiovizualul din Republica Moldova și presiunea pe care acest fenomen o pune asupra calității limbii române folosite în mass-media.

Textul integral al scrisorii deschise îl puteți accesa pe – VIZUALIZARE SURSĂ.

PS. Lumea noastră este strânsă ca într-o ”menghină” între două extreme…

Mai puteti citi si:

Un comentariu

  1. Rangler9 august 2014 at 00:50Reply

    You’ve really imeepssrd me with that answer!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*