allbasarabean.ro

Publicatii

Limba – comoara cea mai de preț a unui popor

În al limbilor tezaur
Pururea o să rămână
Limba doinelor de aur,
Limba noastra cea română.

Nu există nimic mai de preț pentru un popor decât graiul matern, întrucât acesta este plămânul prin care respiră întregul neam și suflarea în care se contopește sufletul român.
Dacă în primii ani de viață limba română a fost doar un instrument cu ajutorul căruia am interacționat cu ceilalți oameni din jurul meu, odată cu trecerea timpului a devenit patria noastră. Ea este locul comun în care ne putem întelege cu părinții, frații, prietenii noștri. Nici măcar nu contează dacă locuiești sau nu în România. România, ca spațiu geografic în care s-a cristalizat poporul român, popor care dat nașterea limbii române, este foarte importantă.
Prin graiul pe care îl vorbește un popor ajunge să își dezvăluie întreaga sa făptură lăuntrică și acel spirit patriotic moștenit din moși strămoși, arătândule celor din urmă și un motiv demn de mândrie și admirație atât pentru generațiile actuale, cât și pentru generațille viitoare. Calitatea de neprețuit a graiului matern se explică prin harul ei de a oglindi întreaga istorie a neamului, cu toate victoriile și înfrângerile trăite, cu toate bucuriile și tristețile simțite, visele și speranțele spulberate de împrejurările nesigure prin care i-a fost sortit să treacă. În graiul matern al limbii române se ascunde trecutul, zestrea noastră strămoșească, a originilor cu care suntem înfrățiți încă de la naștere, iată de ce oamenii au catalogat dintotdeauna limba maternă drept o comoară care nu are vre-un preț de vânzare sau cumpărare, sau inchiriere, fiecare își poate alege un determinant, dar, în schimb, poate fi moștenită, păstrată și cultivată cu sfințenie și dăruire, cu dragoste și respect. Strămoșii au șlefuit-o cum au știut ei mai bine, i-au dat culoare și aripi.
Pentru respectul tuturor strămoșilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, Iubește-o, Prețuiește-o și VORBEȘTE-O corect.
Măcar acum la 31 august, haideți să ne amintim cu mândrie că suntem români, ca suntem copii unei limbi atât de melodioasă, atât de frumoasă, haideți să vorbim cu drag LIMBA ROMÂNĂ!

DRONIC SABINA

Mai puteti citi si:

2 Comentarii

  1. marinella10 noiembrie 2014 at 16:00Reply

    Multumesc …este faina compunerea am luat nota12 pe ia…

  2. asia12 noiembrie 2014 at 16:52Reply

    e foarte frumos si reusit

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*