allbasarabean.ro

Activitati

De ce aș alege să învăț în Alba Iulia sau Scrisoare către absolvenți

   Dragi absolvenți, îmi este perfect cunoscută starea voastră de acum, de indecizie, de dezorientare, și de nesiguranță în privința orașului pe care să-l alegeți pentru a vă continua studiile universitare, pentru că și eu am trecut prin această perioadă, deloc ușoară, și m-am confruntat cu aceleași probleme. De aceea, ca să vă înlesnesc povara, vin în ajutorul vostru cu o îndrumare. Alegeți Alba Iulia!!!

   Alba Iulia este un oraș istoric în care se găsesc numeroase monumente și clădiri de arhitectură de o frumusețe rar întâlnită și pe care le poți admira ore-n șir. Alba Iulia este considerată „cealaltă capitală” sau „orașul de suflet al tuturor românilor”, pentru că aici, la 1 Decembrie 1918, a avut loc Marea Unire. Dar, principalul martor al evenimentelor istorice prin care se slăvește orașul, și care face obiectul atracțiilor turistice, este cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate, de tip Vauban, din Sud-Estul Europei. Aici, au loc în fiecare an diferite festivaluri, concerte, evenimente istorice și culturale, la care, dacă nu ești prezent, te apucă remușcările.

   Universitatea „1 Decembrie 1918” e compusă din 4 facultăți. Este o universitate modernă, dotată cu toate accesoriile și condițiile necesare unui învățământ de calitate. Dar, la ceea ce vreau să vă supun atenția este programul Erasmus. Acest program îți permite să studiezi în străinătate sau efectuezi un stagiu de practică. Avantajul pentru Alba Iulia este că mai toți studenții pot beneficia de o bursă Erasmus, deoarece concursul nu este atât de mare, comparativ cu alte universități, în care pentru un loc se bat o sută de oameni. Dar despre alte detalii și avantaje pe care le conține acest program o să vă povestim când ne întâlnim.

   La Alba Iulia vi se oferă șansa de a vă implica în activități de voluntariat din cadrul Organizației Studenților și Liceenilor Basarabeni (OSLB Alba), care în fiecare an organizează diferite evenimente pentru studenți, printre care A.T.A.C, Congresul Tinerilor Basarabeni din România, dezbateri; recent am organziat un ”MARȘ” pe biciclete pentru a promova transportul ecologic, motiv pentru care am devenit cunoscuți și apreciați în mediul albaiulian. Dar există, în cadrul universității, și alte organizații, în care, deasemenea, vă puteți implica.

    Înaintea fiecărui început de an universitar, imediat după publicarea listei provizorii, de către Ministerul Educației Naționale, cu studenții basarabeni admiși la studii în România, voluntarii OSLB cercetează acea listă pentru a-i identifica pe cei care au fost admiși în Alba Iulia. După identificare, membrii organizației iau legătura cu ei spre a-i îndruma, a le da sfaturi și pentru a-i însoți în drumul spre Alba Iulia. În primele săptămâni, bobocii sunt ajutați să depună actele pentru obținerea permisului de ședere temporară în România, se organizează întruniri și activități de socializare cu studenții din anii mai mari pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în noua ambianță. Și pentru a le confirma alegerea corectă pe care au făcut-o în privința orașului și a universității, bobocilor le sunt organizate excursii pentru a le arăta frumusețea orașului, cetatea Alba Carolina în toată splendoarea ei, precum și istoria pe care o înfrumuțesează.

    Un alt motiv pentru care Alba Iulia este alegerea corectă este condițiile de cămin foarte bune. Suntem nevoiți să facem precizarea că în alte orașe din România, căminul se plătește, pe când la noi e gratuit. Toți studenții basarabeni sunt cazați în același cămin, ceea ce ne-a determinat să fim uniți și să ne ajutăm reciproc. Toate camerele sunt de 3 persoane, iar fiecare conține baie, frigider, televizor, o masă, 3 noptiere, și 3 scaune ( de dulap și de paturi nu mai menționăm, căci e de la sine înțeles că fiecare cameră le are ). Da, ați văzut bine, că fiecare cameră are baie, spre deosebire de orașele mari, în care băile sunt pe etaj și se stă câte 4-5 în cameră. Plus la asta, fiecare etaj are o bucătărie foarte bine dotată și o sală de lectură cu toate condițiile pentru învățat și conectare la internet. În subsolul căminului sunt mașini de spălat pe care oricine la poate folosi. Acesta este căminul în care stăm noi și în care veți fi cazați și voi:

Foto: Irina Ciuntu

Pentru mai multe detalii despre organizația noastră și despre activități, accesați link-ul http://www.allbasarabean.ro/.

Stoianov Gheorghe – coordonator al departamentului mass-media din cadrul OSLB Alba.

Mai puteti citi si:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*