allbasarabean.ro

Activitati

Congresul Tinerilor Basarabeni din România ediția a VII-a

În perioada 31 martie – 1 aprilie 2017 a avut loc cea de-a VII-a ediție a Congresului Tinerilor Basarabeni din România. La cea de-a VII-a ediție au participat elevi, studenți, membri ce fac parte din Organizații de Basarabeni din România care își continuă studiile în universitățile din România.

Deschiderea Congresului a demarat prin cuvintele de mulțumire și felicitare ale președintelui OSLB Alba, Chiril Pînzaru. Acesta a ținut un discurs prin care și-a exprimat mulțumirea față de cei care au susținut organizarea congresului și au contribuit la desfășurarea acestuia.

Reprezentantul Primăriei municipiului Alba Iulia, D-ul vicepreședinte, Gabriel Pleșa, ne-a adresat cuvinte de felicitare și a menționat că evenimentele, precum este acest congres, sunt cele care încet, dar sigur, construiesc drumul spre realizarea visului tuturor românilor – unirea Basarabiei cu România.

Domnul Dumitru Fulea, vicepreședinte a Consiliului Județean Alba Iulia, a subliniat că instituția pe care o reprezintă este întotdeauna gata să vină în ajutor studenților basarabeni ori de câte ori este nevoie.

Doamna Diana Câmpan, reprezentantă a Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a ținut să menționeze că bordul de conducere a universității susține și încurajează astfel de evenimente, care le oferă posibilitatea studenților basarabeni din toate colțurile României să promoveze tradițiile poporului român și să pună în discuție atât problemele, cât și succesele de care au parte tinerii basarabeni.

La deschiderea evenimentului a fost prezent și Gabriel Tiberiu Rostoiu, directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia, care ne-a felicitat pentru perseverența de a continua cu cea de-a șasea ediție a congresului și nu ne-am dat bătuți.

De asemenea, au luat cuvântul mai mulți oameni renumiți din Alba Iulia, printre care și D-ul Ioan Strajan, reprezentant a Fundației “Alba Iulia 1918 pentru Unitatea si Integritatea României”, care a spus că este foarte important să continuăm să insistăm asupra promovării spiritului unionist, întrucât Basarabia și România trebuie să devină un tot-întreg.

În continuare, a urmat desfășurarea mai multor evenimente în incinta hotelului “Cetate” din Alba Iulia. Prima activitate, sub denumirea de “Atelierul de idei”, prin intermediul căruia studenții au avut oportunitatea să-și scoată la iveală ideile și gândurile care îi frământă sub forma unei dezbateri care a vizat mai multe teme referitoare la viața socială.

În aceeași zi a fost organizat un joc de improvizație prin intermediul căruia tinerii basarabeni au avut posibilitatea să-și pună în valoare imaginația și creativitatea.

A doua zi, participanții au asistat la un traing susținut de Florin Sebastian Badale colaborator CICOC UAB intitulat – ”Cum sa comunici si sa lucrezi mai bine cu persoane cu tipuri de personalitati diferite”. Studenții au avut apoi parte de o excursie prin Cetatea Alba Carolina organizată de către voluntarii O. S. L. B. din Alba Iulia, având ca ghid pe Ioan Străjan.

Ultima activitate din cadrul programului a fost gala de închidere a congresului,  care s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, unde au fost decernate diplomele, s-a făcut sinteza temelor discutate, a fost citită rezoluția congresului și a avut loc închiderea propriu-zisă a Congresului Tinerilor Basarabeni din Romania – ediția a VII-a.

Organizatorii congresului aduc sincere mulțumiri invitaților pentru că au acceptat să participe la acest eveniment și au activat pe parcursul desfășurării acestuia. De asemenea, aducem mulțumiri Primăriei județului Alba, Consiliului Județean Alba, Universității „1 Decembrie 1918”, Muzeului Unirii, Fundației „Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României” pentru sprijinul acordat, precum și tuturor celor care au contribuit la derularea congresului. Împreună am împărtășit o experiență unică și am unit forțele organizațiilor de basarabeni din România. Acest congres e important nu doar pentru ca studenții să se întâlnescă și șă discute subiecte predilecte, ci mai ales, pentru că analizează problemelele tinerilor de-o parte și de alta a Prutului. Altfel spus, rolul Congresului este acela de a face cunoscută societății viziunea despre lumea în care învață studenții basarabeni, așteptările lor, dorința de implicare, și nu în ultimul rând, de integrare a tinerilor în sistemul de învâțământ românesc.

Mai puteti citi si:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*