allbasarabean.ro

Activitati

Congresul spiritualității românești – 28noiembrie – 2 decembrie 2012

 În suita de manifestări culturale, în cadrul sărbătorilor României, și-a deschis lucrările a XVI-a  ediție a Congresului Spiritualității Românești, pentru perioada de  28 noiembrie – 2 decembrie 2012.

În program, prima întâlnire a fost stabilită conferința de presă, iar în cea de-a doua zi de desfășurare, în data de 29 noiembrie, a avut loc ședința în plen a tuturor invitaților și participanților la congres. La această primă ședință au fost prezentate obiectivele specifice ale comunităților românești de pretutindeni.

Într-o sală arhiplină s-a simțit în aer o diversitate, nu atât culturală, cât în gândire, a celor prezenți, deși toți invitații erau reprezentanți a 45 zone de românitate din lume.

Mesajul de întâmpinare a invitaților a fost rostit de prefectul orașului Alba Iulia, Flaviu Mircea Cuzuc. După care au primit cuvântul reprezentanții comunităților românești.

Semnificativ, primul reprezentant al unei comunități românești care a avut ocazia să-ți evoce discursul, a fost basarabeanul Mihai Cimpoi. Acesta a vorbit despre realizările basarabenilor pe plan cultural în spațiul românesc, și a afirmat că vom lupta în continuare ca să nu sece izvoarele spiritualității noastre, a românilor.

Ulterior au vorbit români din Banat, Serbia, din Germania – Viorel Roman, din Bulgaria – Ivan Alexandrov. Reprezentanta din Austria – Cornelia Sacram afirmă  că românii de acolo se confruntă cu probleme de alt ordin, de ordin social mai mult, și nu de ordin cultural, etnic, și identitar, așa cum se întâmplă în zonele românești apropiate ca teritoriu României.

De la Florinela Petcu, am aflat că în Belgia sunt 57 mii de români înregistrați oficial și mulți migranți temporari. În acele zone solidaritatea românilor se ciocnește cu interesul personal, pentru că într-o țară străină e activitate de adaptare individuală.

Ca o concluzie a celor spuse, s-a accentuat că românii se află la un moment de răscruce când trebuie cu o forță mai mare să-și îndrepte spiritul spre o unificare culturală și spirituală a poporului.

În data de 30 noiembrie la Galeria de artă – Uniunea Artiștilor Plastici din Alba Iulia, s-a desfășurat cafeneaua culturală, eveniment cu denumirea de: Cărțile Cetății pentru românii de pretutindeni. În cadrul programului s-a desfășurat premierea persolalităților de vază de către Revista Acasă. De asemenea au avut loc aniversările culturale ale scriitorilor: Ioan Bocșa, Ana Boța, Maria Itu, Jan Nicolae, Vasile Remete, Mircea Stâncel și mulți alții. În program, pe lângă momentele artistice au fost incluse și câteva lansări de carte:

Cărțile secașilor – Ioan Popa;

Noi vești despre pasărea oarbă Dali – Daniel Corbu;

Gabriel Pleșea, o perspectivă asupra exilului românesc – Sonia Elvireanu;

Veste-n țară ni s-o datu; Din comoara satelor – Marinela Baba.

Acest eveniment a fost unul de succes, iar dovadă a fost sala arhiplină și alți oameni care au urmărit evenimentul din afară din cauza imposibilității de a mai găsi un lo liber în sală.

Pe 1 decembrie toți invitații Congresului Spiritualității Românești au participat la manifestările culturale organizate în Cetatea Alba Carolina cu ocazia Zilei Naționale a României. Iar pe 2 decembrie congresul și-a încheiat oficial lucrările științifice și culturale.

Alba Iulia – oraș simbol al Unității românilor, în aceste efervescente zile de sărbătoare a avut un prilej în plus să răscolească filele istorie și să redescopere numele tuturor personalităților care au luptat și celor care luptă azi pentru unitatea spirituală a românilor.

 

 

 

Un articol de: Victoria Covalciuc.

Mai puteti citi si:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*