allbasarabean.ro

Activitati

Alegeri Prezidențiale turul II

În data de 13 noiembrie 2016 a avut loc turul 2 al alegerilor prezidențiale. Poporul moldovenesc a luptat mult pentru a putea alege direct președintele și până la urmă dorința a devenit realitate. Cetățenii moldoveni din străinătate au dat dovadă de o mobilizare extraordinară. O parte din studenții basarabeni din Alba Iulia au mers să voteze în Cluj-Napoca, altă parte în Timișoara. Organizațiile studențești din centrele universitare în care au fost deschise secții de vot i-au ajutat pe studenții care s-au deplasat din alte orașe, conducându-i spre secția de vot, servindu-i cu ceai și cafea și organizându-le o excursie prin orașul gazdă. Cu acest prilej, mulțumim Guvernului României, care ne-a acordat o facilitate, asigurându-ne transportul gratuit cu trenul spre orașele cu secții de vot.
Păcat însă că mulți cetățeni nu sesizează cât de mare este importanța unui singur vot. De exemplu, în acest an, în comuna Turcinești din județul Gorj unul dintre candidați la funcția de primar a câștigat alegerile locale la diferența de un singur vot. Acum să ne întoarcem la oile noastre, cum spun francezii. Diferența de voturi dintre candidați este de doar aproximativ 70000 de voturi. Dacă toți cetățenii care s-au lenevit să iasă la vot și-ar fi făcut datoria, atunci când au mai avut o șansă, dacă nu pentru ei, atunci pentru viitoarele generații, poate rezultatul algerilor ar fi fost altul.
Problema este, însă, că acesta este cel mai bun dintre cele rele. Mai rău de cetățenii din diasporă, care au trecut sute de kilometri pentru a decide viitorul Patriei, care au ieșit din casă pe ploaie, vânt, ninsoare sau chiar ger. Aceștia nu au căutat motive pentru a sta în casă, la călduț. Ei și-au luat pașaportul în dinți și s-au pornit la votare, fiindcă ei sunt conștienți că dacă nu ei, atunci cine ?
După cum știți, nenorocirea nu vine niciodată singură. Nu a fost de ajuns că vremea nu era de partea compatrioților noștri. Astfel, ajunși la secția de votare, mulți moldoveni s-au trezit că pur și simplu nu-și pot face datoria dintr-un motiv cât se poate de banal: nu mai sunt buletine de vot, cum a fost cazul la Paris, Londra și alte orașe mari unde sunt stabiliți mulți moldoveni.
În timp ce unii cheltuiesc mijloace financiare importante pentru a ajunge la secția de vot, alții sunt aduși la votare organizat, cu autobuzele și plus la asta încă mai primesc bani cu această ocazie, ca de exemplu în așa-zisa Unitate Teritorială Autonomă Transnistria.
În pofida tuturor aspectelor negative ale zilei de 13 noiembrie, este totuși unul pentru care trebuie să ne mândrim, și anume pentru faptul că în acest an rata de participare la vot este cea mai mare din ultimii 6 ani, în special în ceea ce privește cetățenii din diasporă.
De asemenea este îmbucurător faptul că multă lume, în special tinerii, după ce au aflat rezultatele alegerilor, nu s-au dat bătuți, ci dimpotrivă, au organizat un protest pașnic în PMAN și în fața sediului CEC. Le-au urmat exemplul și tinerii din Timișoara care au protestat în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova de la Timișoara.
Și poate dacă alegerile ar fi fost corecte și fără încălcări, oamenii nu ar protesta, fiindcă noi, fiind o țară democratică, trebuie să acceptăm decizia majorității, chiar dacă aceasta nu este pe placul nostru. În cazul de față au fost însă comunicate încălcări grave, ca de exemplu confundarea procceselor verbale cu rezultatele candidaților spre CEC. Un alt caz de fraudare a fost când mai mulți cetățeni s-au prezentat la centrele de vot și li s-a spus că au votat deja de 3 ori.
Rezultatul alegerilor este o întorsătură radicală pentru Republica Moldova, dar, cu toate acestea, sperăm că noul președinte va ține cont de opiniile tuturor cetățenilor și va contribui la dezvoltarea țării. Indiferent de cine va sta la cârma statului, noi, tinerii din diasporă, precum și cei din țară, nu ne lăsăm pradă dezamăgirii și vom lupta pentru drepturile noastre.

Mai puteti citi si:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*